Coincidint amb el 140 aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, l’Ajuntament de Sant Joan Despí impulsa la celebració de l’Any Jujol140, un moviment artístic, cultural i social per difondre la figura de Jujol, un artista referent del modernisme català i autor de joies arquitectòniques com Can Negre o la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí, o el Teatre Metropol, a Tarragona.
L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha presentat la celebració de l’Any Jujol140 aquest dijous 7 de juny al Centre Jujol-Can Negre, en una roda de premsa en què també han participat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i Josep Maria Jujol Jr. fill de l’arquitecte. A l’acte han assistit representants de diferents municipis amb obres de Jujol i d’institucions que donen suport a l’esdeveniment.
La celebració de l’Any Jujol140 arrenca aquest mes de juny i es perllongarà fins setembre de 2019, quan es compliran els 140 anys del naixement de Jujol. Durant l’Any Jujol140 s’organitzaran activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l’esdeveniment, i també a altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol.
L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha apuntat que “es tracta de posar la figura de Jujol i la seva obra al lloc que mereixen, tot donant-los la dimensió i la importància que va tenir dins del modernisme”.
“Hem convidat tots els ajuntaments que tenen obra de l’arquitecte perquè puguin participar de l’Any Jujol140, per tal d’acostar la figura de Jujol a la ciutadania i difondre l’obra que va realitzar a Sant Joan Despí i en altres punts de Catalunya”, ha destacat Antoni Poveda.
Complicitat institucional
L’Any Jujol140 ha sumat ja la complicitat d’una quinzena de municipis amb obres de l’arquitecte, així com d’institucions, entitats, organismes, i personalitats del món de l’arquitectura i de la cultura, com ara l’Arxiu Jujol, la Càtedra Gaudí, el Club Gimnàstic de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Fundació Cruyff, la Fundació Trencadís Modernisme, la Universitat Politècnica de Catalunya; la directora del 48h Open House BCN, Elisenda Bonet; l’arquitecte Toshiaki Tange; o l’escriptor Luis Campo Vidal.
Durant la presentació de l’esdeveniment, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, una de les ciutats adherides, s’ha felicitat per la iniciativa de Sant Joan Despí i ha posat de manifest “la necessitat de posar en valor una figura com Jujol, que forma part de l’adn de Tarragona i la petjada del qual trobem arreu de la ciutat”.
L’Any Jujol140 vol contribuir a la difusió de l’obra de Josep Maria Jujol, un artista total que, a més d’arquitecte, va ser decorador, pintor, esgrafiador i dissenyador. Jujol va deixar un gran llegat a Sant Joan Despí –Can Negre, la Torre de la Creu, la Torre Jujol, la Casa Serra-Xaus, entre altres- i a molts indrets de Catalunya.