Sant Joan Despí ha inaugurat la segona exposició en commemoració de l’Any Jujol140. La mostra porta per títol ‘La Generació de Jujol’ i fa una panoràmica del moment artístic que va viure Josep Maria Jujol, una etapa a cavall del modernisme i el noucentisme. L’exposició es pot visitar fins al 9 de desembre al Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí.
Josep Maria Jujol va obtenir el títol d’arquitecte l’any 1906 i durant el temps que va passar a l’Escola d’Arquitectura va coincidir amb nombrosos arquitectes que van marcar el panorama artístic de les dècades següents. Tots ells pertanyien al Cercle Artistic de Sant Lluc i a la Lliga Mare de Déu de Montserrat, institucions fonamentals en el procés de gestació del noucentisme. Arquitectes que es van formar tot coincidint amb l’auge del noucentisme i que s’inicien a l’ombra del modernisme de Gaudí.
L’exposició ‘La Generació de Jujol’ parteix de tres arquitectes que es van formar a l’Escola d’Arquitectura en la mateixa època que Jujol: Rafael Masó, Josep Maria Pericas i Ignasi Mas i Morell. Tres figures que serveixen com a pretext per dibuixar el panorama de les arts a principi del segle XX a Catalunya, un moment dinàmic i divers amb presència del modernisme, el simbolisme i el noucentisme.
En un primer àmbit, l’exposició presenta la trajectòria artística de Masó, Pericas i Mas i Morell, amb imatges d’edificis, dibuixos, plànols i altres objectes originals com uns canelobres dissenyats per Pericas. En un segon àmbit, es poden veure obres dels seus col·laboradors, com ara pintors o escultors. Entre altres, hi ha peces de Darius Vilàs, Fidel Aguilar, els Germans Oslé, Joan Serra, Aureli Tolosa o Juli Vallmitjana.
Bernat Puigdollers, comissari de l’exposició juntament amb Aleix Catasús, explica que “es mostra la feina d’arquitectes que també s’inspiren en la casa barroca, com va fer Jujol a Can Negre. Arquitectes que, en algun cas, tenen semblances amb Jujol, tot i que cal tenir present que Jujol va per lliure, és un cas a banda”.
Durant la inauguració de l’exposició, l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha destacat que “aquesta exposició contribueix a contextualitzar la figura de Josep Maria Jujol dins dels corrents artístics que hi havia a principi del segle XX”.
L’exposició estarà oberta fins al 9 de desembre al Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí i ha comptat amb la col·laboració de diferents arxius privats que han cedit peces perquè puguin ser exposades.