Durant l’Any Jujol140 s’han organitzat exposicions, conferències, jornades científiques, publicacions editorials, espectacles d’arts escèniques i activitats festives, lúdiques, educatives, comercials, turístiques i de difusió del patrimoni. Més d’un centenar d’activitats amb les quals l’Any Jujol140 ha contribuït a difondre l’obra de Josep Maria Jujol i a promoure el reconeixement científic internacional d’una figura que, tot i el seu geni creatiu i el seu extraordinari llegat artístic, encara no era prou reconeguda.Dins l’objectiu d’aprofundir en el coneixement científic de Jujol, una de les activitats centrals han estat les Jornades Internacionals celebrades a Sant Joan Despí amb la participació d’experts del món acadèmic i professional que van analitzar l’obra de Jujol i els seus múltiples vessants com a arquitecte, dibuixant, escultor i dissenyador. A més, també s’han publicat els llibres Jujol i l’evolució del llenguatge arquitectònic i El geni de les formes, ambdós editats per l’Ajuntament de Sant Joan Despí.
Pel que fa a les exposicions, més de 80.000 persones han visitat la mostra monogràfica Jujol, l’arquitectura del color que s’ha exposat al Palau Güell de Barcelona, organitzada per l’Ajuntament de Sant Joan Despí, en conveni amb la Diputació de Barcelona. Al voltant de l’artista, l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha produït tres exposicions més: La fisonomia del modernisme, La Generació Jujol i Jujol, grans dibuixos, totes elles exposades al Centre Jujol-Can Negre. Altres exposicions commemoratives han estat Jujol i el dibuix, del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Jujol a la Seu, de la Catedral de Mallorca, entre altres.
Sant Joan Despí, epicentre de la celebració
Sant Joan Despí, com a municipi impulsor de l’Any Jujol140, ha estat punt central d’aquest esdeveniment, que ha comptat amb una gran implicació per part de les entitats, comerços i del conjunt de la ciutadania. En el marc de l’Any Jujol140, l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha organitzat desenes d’activitats culturals, educatives, festives, comercials i de divulgació: les Jornades Gastronòmiques, la Fira Modernista, les visites de les escoles i de la ciutadania a l’obra de Jujol al Camp de Tarragona, espectacles d’arts escèniques a Can Negre i a la Torre de la Creu, l’edició d’un àlbum de cromos, la instal·lació de les ‘J’ de Jujol a l’espai públic o la creació d’un mural commemoratiu, entre moltes altres. La celebració de l’Any Jujol140 també ha impregnat les principals activitats de ciutat, com la Festa Major, FiraDespí, el Carnaval, les Nits de Juliol, el 48H Open House BCN o la Nit dels Museus.
L’Any Jujol140 ha comptat amb una gran adhesió de les entitats i comerços de Sant Joan Despí, de forma que la celebració ha estat molt present al teixit comercial i a les activitats del món associatiu, com ara concerts, caminades, exposicions d’art, activitats esportives o tradicions de cultura popular, tot reforçant la vinculació de la ciutat amb l’artista.
L’Any Jujol140, compromís de tothom
A més de Sant Joan Despí, l’Any Jujol140 ha sumat la complicitat de 19 municipis amb obra de Jujol i de 26 institucions. Fruit d’aquesta adhesió, s’han celebrat activitats de divulgació com ara les visites guiades al Teatre Metropol de Tarragona i a l’Ateneu Barcelonès o les conferències de la Fundació Trencadís. A més, diferents edificis projectats per Jujol han estat escenari d’espectacles d’arts escèniques, com els concerts celebrats a la capella del Mas Carreras (Roda de Berà) o a l’església del Sagrat Cor de Vistabella (la Secuita). L’Any Jujol140 també ha estat present a la Fira Modernista de Barcelona i a la Festa del Modernisme de la Colònia Güell.
La figura de Josep Maria Jujol ha recollit un gran nombre d’adhesions ciutadanes. Durant l’Any Jujol140, el Manifest Jujol ha assolit més de 5.200 signatures en suport a la recuperació i la promoció de la memòria de l’artista. El manifest es pot subscriure al Centre Jujol-Can Negre i a la Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, a la Casa Bofarull dels Pallaresos, a l’ermita del Roser de Vallmoll i al Museu de la Ràdio i a la capella del Mas Carreras de Roda de Berà.