Jornades Internacionals Jujol140

 

Llistat de ponents

Mariàngels Fondevila

Doctora a la Universitat de Barcelona, és conservadora de les col·leccions d’art modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya. 

Les seves recerques s’han orientat cap a la producció artística en el Modernisme i l’art déco. Ha estat comissària d’exposicions com Jujol, dissenyador; Myrurgia, bellesa i glamour; o Xavier Gosé. Il·lustrador de la modernitat (Premi ACCA). Membre del Comitè científic i articulista a les exposicions París-Barcelona/Museu Picasso, Grand Palais (2002) i Barcelona and Modernity, The Metropolitan Museum of Art (2007). Membre del Comitè científic del CoupdeFouet International Congress. Ha participat en diferents congressos internacionals.

 

Anna Pujadas i Matarín

Llicenciada en Història de l’Art (1990) i en Filosofia (1992) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctora en Història de l’art (1998) per la mateixa universitat amb la tesi doctoral La visión plástica de Gaudí: Estética de la arquitectura Art Nouveau.

Des de 2016 és directora d’EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, adscrit a la UAB, i professora del Grau de Disseny (des de 2002) també a EINA-UAB.

És l’autora de Kitsch Barcelona, un llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona amb una visió irònica i transgressora de la ciutat. Darrerament ha editat el catàleg i ha estat curadora de l’exposició de Maria Bofill Muntanyes de l’Ànima al Museu de Montserrat (2018).

 

Rowan Moore

Crític d’arquitectura de The Observer.

El seu llibre Slow Burn City explora les transformacions sense precedents de Londres al segle XXI. Anteriorment va ser director de la Arquitecture Foundation, crític d’arquitectura de l’Evening Standard i editor de la revista Blueprint.

Entre els seus premis figura el guardó com a Crític de l’Any als Premis de la Premsa del Regne Unit. També ha rebut el Premi Internacional Bruno Zevi pel llibre Why We Build.

 

Mireia Freixa i Serra

Catedràtica emèrita del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Membre del GRACMON, Grup de Recerca en Art Català i Disseny Contemporani, dins del qual s’ha orientat cap a l’estudi de l’arquitectura i les arts del disseny en el Modernisme i el Noucentisme. Acadèmica de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Entre altres, és autora de les següents publicacions: El modernismo en España (1986); Lluís Muncunill, arquitecte 1868-1931 (1996); El modernisme a Terrassa (2002); Barcelona and Modernity, Picasso Gaudí Miró Dalí (2007), i Gaudí i el trencadís ceràmic (amb Marta Saliné, 2018).

Ha comissariat les exposicions La Casa del Guarda del Park Güell (2010); Modernisme, Arts, tallers, indústries (2015), i Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya (2018).

 

Diego Alberto Rodríguez Lozano

Doctor per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya en l’àrea de Projectes Arquitectònics.

Des de 1996, ha desenvolupat la seva carrera com a docent i investigador dins l’Escola d’Arquitectura, Art i Disseny del Tecnològic de Monterrey (Mèxic), on ha ocupat els càrrecs de Director de la Carrera d’Arquitectura i de Director del Departament d’Arquitectura. Des de març de 2017 és degà associat de Desenvolupament de la Facultat de l’Escola d’Arquitectura, Art i Disseny a nivell nacional. Va ser coordinador i fundador de la Càtedra Legorreta Tagliabue del Tecnològic de Monterrey i coordinador i fundador de la Càtedra d’Urbanisme Ciutadà, tot participant en el projecte de regeneració urbana del Campus Monterrey i el seu districte.

Ha estat professor convidat en universitats d’Espanya i Mèxic com a ponent en seminaris, conferències i tribunals de tesis. És autor de diverses publicacions i articles en l’àmbit d’estudis urbans.

 

Arturo Frediani Sarfati

Doctor en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya. Professor col·laborador permanent de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus.

Format als estudis d’arquitectura d’Antonio Bonet Castellana, Josep Llinàs i Torres/Lapeña i deixeble de Peter Smithson i Giancarlo de Carlo.

Va fer un projecte no realitzat per al Museu Jujol, a Can Negre, i la seva obra ha estat exposada en el Museu Alemany d’Arquitectura, en el museu ArkDes (Suècia), en la Cité de l’Architecture (França), en la Universitat de Harvard (Estats Units) i en la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, entre altres.

 

Toshiaki Tange

Llicenciat en Arquitectura per la Universitat de Meijyo (Japó), realitza la seva tesi sobre Antoni Gaudí.

Des de 1971 viu a Barcelona. Dirigeix l’estudi d’Arata Isozaki Espanya i ha participat en projectes com el del Palau Sant Jordi de Barcelona, el Museu interactiu de l’Home DOMUS a la Corunya o el Parc Universitari de Santiago de Compostel·la.

Ha estat president del Centre d’Estudis Gaudinistes i comissari de diferents exposicions sobre Antoni Gaudí al Japó i a Catalunya. En el marc de l’Any Jujol140 ha protagonitzat l’exposició de fotografies Fisionomia del modernisme (2018) al Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí.

Entre altres publicacions, és autor de Guía de España (1975); La vida de Gaudí (1978); Historia de la arquitectura española (1979); Modernismo, fin de siglo (1983); Mi ciudad, Barcelona (1991), i ¿Quién es Gaudí? (amb Arata Isozaki, 2002).

 

Roger Miralles i Jori

Llicenciat en Arquitectura (2002) per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Doctor en Projectes Arquitectònics (2012) per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC.

Ha donat classes a la School of arquitecture UIC, La Salle_URL, ETSAB-UPC i des de 2005 és professor a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili on actualment fa de cap d’estudis. Ha estat professor visitant de la Universitat de Witwatersrand i de la Universitat de Chandigarth.

La seva recerca s’ha centrat en el Modernisme català (especialment en la figura de Josep Maria Jujol) i en la Modernitat sudafricana (especialment en la figura de Matrienssen). Ha participat en congressos, revistes internacionals i la redacció de diferents publicacions.

 

VORA arquitectes

Estudi d’arquitectura en funcionament des de l’any 2000 i encapçalat per Pere Buil i Toni Riba, ambdós graduats a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (2000). Treballen en edificació i disseny urbà, en diferents escales i tipologies. Combinen l’activitat professional amb la docència, el comissariat i l’acció cultural.

La seva aproximació al procés de disseny és abstracta i material. Estan interessats en l’aprofitament, la reducció i la materialitat com a resposta als reptes actuals. La seva obra ha rebut diversos reconeixements, entre altres, els premis 2A (2018), Archmarathon (2014), Ciutat de Barcelona (2013), AJAC (2012), Arquitectura + (2011), Bonaplata (2007), i ha estat seleccionada en diverses edicions dels premis FAD, ENOR, Biennal Espanyola d’Arquitectura, Biennal Europea del Paisatge, Arquia/Próxima. També ha estat exposada a la Biennal de Venècia en els pavellons català i espanyol en les edicions de 2014 i 2016.

 

NUA arquitectures

Estudi situat a Tarragona i fundat l’any 2013 per Maria Rius, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena, que actualment desenvolupen el doctorat a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i que combinen la pràctica de l’arquitectura amb la difusió, la recerca i la docència. Han participat en congressos i ponències en diferents institucions i escoles com l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Madrid, el congrés Archmarathon (Itàlia) o la Texas AM School of Architecture. També exerceixen de professors a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus.

L’obra de NUA arquitectures ha estat distingida amb diversos reconeixements, entre els que destaquen el Premi Alejandro de la Sota (2015), la selecció als Premis FAD (2018), la selecció a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2018) o la nominació al Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània-Premis Mies van der Rohe (2019).

 

Tomàs López Amat

Dissenyador i interiorista, format a l’escola EINA (1991-1995). Entre altres, ha participat en la direcció d’obres a l’Hotel Gran Domine de Bilbao (2002) i al Club Calle 54 de Madrid (2003).

El 2003 va fundar el seu estudi on s’ha focalitzat, principalment, en l’àmbit de l’interiorisme i la rehabilitació, també en el disseny de mobiliari i objectes en edicions limitades. També col·labora amb l’artista plàstica Soledad Sevilla en tasques de recolzament i desenvolupament dels seus projectes d’instal·lacions artístiques.

Ha impartit conferències i classes en diverses universitats. Actualment és professor a ELISAVA Escola Universitària de Disseny i Enginyeria, tant del Grau en Disseny com del Màster de Disseny d’Interiors.

 

Guillem Carabí Bescós
Director de les jornades

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (1996) i doctor en Arquitectura per la Universitat Internacional de Catalunya, amb Premi Extraordinari de doctorat per la tesi La reforma de la casa Bofarull (1913-1933) de Josep Maria Jujol. Transformacions simultànies. Professor de Composició arquitectònica a la Universitat Internacional de Catalunya School of Architecture. Comissari de les exposicions Maquetes d’arquitectura funerària i commemorativa del segle XX (Gavà, 2019) i Modernitat(s): arquitectura a Barcelona 1924-1975 (Roca Barcelona Gallery, 2015); comissari adjunt del pavelló de Catalunya a la 14a edició de la Biennale di Venezia Eventi colateralli (2014).

Ha publicat els llibres La transformació com a procediment (2016) i L’església primera de Vistabella, de Josep M. Jujol: una mirada contemporània (2012) i diversos articles sobre l’obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol a revistes nacionals i internacionals.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
X